„Pe de-o parte, astăzi am avut o victorie prin trecerea acestui proiect cu amendamente, dar e și o victorie a acestor copii și a părinților acestora. În ceea ce privește atacarea la CCR, mi se pare cel puțin absurd un astfel de demers, în condițiile în care ne amintim că în luna februarie a acestui an, când PSD a elaborat bugetul de stat, un amendament în același sens, anume dublarea alocației, a fost introdus de PNL, iar Guvernul PSD nu a avut ce să facă, deși avizase negativ o astfel de idee, a găsit resursele finanicare necesare pentru a implementa o astfel de măsură. Prin urmare, somez Guvernul să nu se joace cu astfel de subiect, care e unul sensibil, chiar și acesta cu alocațiile, România e una din statele membre cu cea mai mică alocație pentru copii, prin urmare, somez Guvernul să găsească resursele, așa cum am făcut-o și noi, de fiecare dată, și să implementeze de urgență, de la 1 ianuare această măsură”, a explicat Alfred Simonis, despre posibilitatea ca PNL să sesizeze la CCR proiectul privind dublarea alocațiilor.
Chestionat, miercuri la Parlament, despre presupusa tehnică a PSD de a pune presiune asupra liberalilor, prin introducerea pe ordinea de zi a unor proiecte cu impact fiscal-bugetar, Simonis a afirmat că nu au fost multe proiecte.
El mai consideră că gestul deputaților PNL de a-și scoate cartelele la vot este „rușinos”.
„Nu știu cum aș putea să răspund, când în afară de această măsură de dublare a alocației, care e una foarte bună din câte zic eu, care a fost susținută de mulți colegi, mai puțin cei de la PNL, care au scos cartelele într-un mod rușinos, pentru a nu-și asuma un vot împotrivă, de fapt, ei votând împotrivă nevotând în niciun fel, pentru că au sperat că nu vom întruni numărul necesar de voturi pentru o lege organică. Cu excepția acestei inițiative, nu au fost multe, așa, a mai fost cea cu TVA, inițiată de PNL, nu putem fi găsiți vinovați”, a explicat Simonis.
Liderul deputaților PSD a adăugat că Guvernul PNL are resursele necesare pentru dublarea alocațiilor, însă se preocupă de alte aspecte, cum ar fi achitarea datoriilor în cazul Romatsa, situație în care Executivul s-a grăbit.
„Guvernul are responsabilitatea de a identifica resursele financiare pentru a implementa măsurile dorite de Parlament. Evident că se pot face din alte surse financiare, însă mie mi-e greu să înțeleg constituirea acestui buget, pentru că sunt tăieri la Educuație, Sănătate, Dezvoltare, nu-mi dau seama unde duc banii. Adevărat, am văzut cum Guvernul acesta s-a grăbit să plătească 300 de milioane de euro unor privați, în loc să se gândească că acești bani puteau fi dați către acest proiect”, a completat Simonis.
Social-democratul consideră că graba „plății către privați” e „cel puțin suspect”.
„Guvernul PSD a considerat că nu este o prioritate. În prima săptămână sau primele două săptămâni după ce au preluat guvernarea, Guvernul PNL s-a grăbit să plătească aceste creanțe. S-au găsit soluții, de fiecare dată, pentru a evita plata unei sume mari. Poate se putea găsi o soluție de eșalonare, dar graba aceasta de plată către privați, e cel puțin suspect”, a conchis liderul deputaților PSD.
Reacția vine în contextul în care liderul deputaților PNL Florin Roman a declarat, miercuri, că toate proiectele pentru care nu există punctul de vedere al noului Guvern trebuie atacate la CCR. Liberalul a precizat că îi aparține ideea ca PNL să scoată cartelele la votul pentru proiectul privind mărirea alocațiilor.
Camera Deputaților a adoptat, miercuri, decizional, proiectul de lege ce prevede dublarea alocației pentru copiii între 2 și 18 ani, sumă care ajunge la 300 de lei, respectiv la 600 de lei pentru copiii cu handicap.